Monday, July 26, 2010

Husmor på barrikaderne, kan ikke finde gær!

Jeg har købt en røremaskine:


Dels fordi jeg synes at brøddet herovre er dårligt og jeg gerne ville bage mit eget, men også fordi jeg synes det var en flot maskine. Men hvad bager en klog kone så? Jeg lagde ud med et brød, og som jeg har lært skal man bruge gær for at få brød til at hæve! Jeg tager et hurtigt smut i det lokale supermarked og går mod æg og smør og forventer at finde en lille pakke gær. Men der er ingen gær... Jeg finder en ekspedient og spørger "Where do you keep the fresh yeast?", og får svaret "det har vi ikke for tiden for det er udenfor sæson!". På det tidspunkt har jeg nok lignet et stort spørgsmålstegn? Måske er det bare mig der ikke ved noget som helst om gær, men på hvilken plante gror det på og bærer de kun den sjældne gær-frugt om efteråret?

Lettere skuffet købte jeg en pakke af deres bedste tørrede gær, men det er jeg ikke en ørn til at bruge! Første brød fra maskinen blev meget tungt og ikke særligt let og luftigt. Derudover har jeg lavet en omgang kammerjunker, der smager dejligt, men en lille smule som vaniljekranse. Jeg har lavet koldskål, som hvis jeg selv skal sige det blev himmelsk! Og med de overskydende æggehvider nu to gange forsøgt at lave marengs, det gik heller ikke helt vildt godt... Jeg giver vores elendige ovn skylden for de ikke blev helt så luftige som planlagt, men de smagte nu alligevel godt.

Efter en del søgen fandt jeg endeligt en butik med gær! Henrykt købte jeg tre pakker for senere at finde ud af de kostede 2,50 dollars stykket, og her snakker vi altså for 25 gram gær... Det er outrageous som man ville sige herovre, men sådan går det når man køber gær udenfor sæson! Næste punkt på bageprogrammet er at forsøge at lave en surdej... hvor svært kan det være!

4 comments:

  1. Åhh kæreste Rie, hvor har jeg glædet mig til bloggen om lidt netop dette emne! Jeg glæder mig nu til 2. del af føljetonnen, hvor du skal interviewe ekspedienten for at høre mere om hvornår det er sæson for den sjældne gær-frugt :-)
    Som udenlandsdansker vil jeg også gerne vide hvordan man egentlig laver koldskål uden kærnemælk, sæt igang!

    P.S. Den surdej skal du nok mestre snarligt.

    ReplyDelete
  2. Man kan faktisk godt få kærnemælk herovre, det hedder buttermilk! Jeg ved virkeligt heller ikke hvordan man skulle lave en koldskål uden, men det blev heldigvis ikke nødvendigt! Smager faktisk rigtigt dejligt deres buttermilk!!
    Der kommer nok en føjleton... surdejen er allerede sat over og nu venter jeg spændt.

    ReplyDelete
  3. Goddammit! Din maskine er større end min! Og jeg må NOK siges, at være en større husmor end dig! Grrrrrr

    ReplyDelete
  4. Ja du må nok siges at trumfe mig i disciplinen husmor for tiden, ikke mindst fordi du rent faktisk er mor. Hvordan kan du se den er større? Troede den var samme størrelse som din, men alt er lidt større herovre så man bliver lidt størrelsesblind! Jeg er virkeligt ikke en ørn til at bruge den, er stadigt meget på begynderstadiet...

    ReplyDelete